Що таке нарахування по середньому і чому воно відбувається


Для того, щоб отримувати квитанції із правильною сумою, необхідно лише вчасно подавати показання лічильника. Якщо цього не робити, то оператор системи розподілу проведе нарахування за середньодобовим споживанням, або «по середньому». YASNO розповідає, що таке нарахування по середньому та як зробити, щоб рахунки формувалися за фактичним споживанням. 

Що таке нарахування по середньому 

Показання лічильника подаються у два останні календарні дні місяця і три дні наступного. Це гарантує, що сума у квитанції буде за фактично спожиту електроенергію. Якщо подавати пізніше, то відбувається нарахування по середньому. 

Наприклад, треба подати показання за травень, у якому 31 день. Клієнт подав показання 15 травня. Оператор системи розподілу знає, скільки спожито за 15 днів, а по решті днів травня - тобто 16 - оператор показань не має. Тому цей період для клієнта розрахують за середнім споживанням. 

Як відбувається нарахування по середньому 

Для цього оператор системи розподілу робить наступне: 

·   бере обсяг споживання у аналогічний період, але за минулий рік; 

·   ділить цей обсяг на кількість днів у місяці; 

·   отриману цифру множить на кількість днів, у яких обсяг невідомий. У нашому випадку, це 16; 

·   цей результат множать на коефіцієнт приросту/зниження споживання електроенергії. Він постійно змінюється. Чому і як - читайте у Кодексі комерційного обліку електричної енергії; 

·   обсяг, який подав клієнт, плюсується із обсягом, розрахованим по середньому, і передається постачальнику електроенергії; 

·   постачальник електроенергії множить цей обсяг на тариф - і виходить сума до сплати. 

Що треба робити, щоб оператор системи розподілу нараховував фактично, а не по середньому 

По-перше, вчасно подавайте показання лічильника. Як було зазначено, це робиться в останні два календарні дні місяця і у три дні наступного. Обов'язково зважайте на кількість днів у місяці. Якщо показання за травень треба відправити 30-31 травня і 1-3 червня, то показання за червень подаватимуться 29-30 червня і 1-3 липня. Дані приймаються навіть якщо це вихідні або державні свята. 

По-друге, надсилайте дані онлайн. Це можна зробити за пару секунд найбільш зручним для вас способом - через чатбот, мобільний застосунок або особистий кабінет на сайті.

Вас може зацікавити: