Магазин

Сергій Коваленко: Зима близько. Як економити, коли енергоресурси на вагу золота

Опалювальний сезон цього року для українців може бути одним із найскладніших. Тому варто уже зараз замислитись, як споживати менше електроенергії та газу. З чого починати і які перші кроки на шляху до енергоефективності необхідно зробити, розповів виданню НВ Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.

Вже 149 днів українці захищають свою незалежність на різних фронтах. І енергетичний — не виключення. Крім вступу України до, так званого, «енергетичного Євросоюзу», і синхронізації з європейською енергосистемою ENTSO-E, відважної роботи енергетиків по всій країні, є напрямок, який залишився поза увагою. Мова йде про енергоспоживання, яке має стати розумним, ощадливим і економічно обґрунтованим.

Враховуючи те, що опалювальний сезон цього року для українців може стати одним із найскладніших, варто вже зараз замислитись як менше споживати електроенергії та газу. І це стосується усіх — від власників квартир, мереж кав’ярень чи пекарень, до власників великих промислових підприємств.

Сьогодні потреба економити енергоресурси вже не лежить в площині виключно сімейного бюджету чи фінансів підприємства. Нині мова йде про енергонезалежність нашої держави. Більш свідомий підхід суспільства у питаннях енергоспоживання дозволить досягти відчутних результатів — це зменшення витрат на енергоресурси і відповідно зменшення собівартості продукції (вартість енергоресурсів подекуди сягає 30−50% собівартості виготовленої продукції).

Якщо говорити про побутових споживачів, то вони можуть замінити лампи розжарювання у своєму помешканні на LED, утеплити фасад будинку, замінити вікна та інше. І це вже дозволить зекономити кошти і зменшити споживання електроенергії та газу. У випадку з великими промисловими підприємствами потрібен більш системний підхід, додатковий час та інвестиції. Але свідомо підійшовши до цього питання, кожен може зробити свій внесок у енергонезалежність України.

Освітлення

Першим кроком на шляху до енергоефективності може стати заміна освітлення. Це актуально як для квартири, так і для промислового підприємства. Інвестиції у такому випадку незначні, але результат помітний майже одразу.

Наприклад, заміна старих ламп розжарювання у квартирі на ощадливі LED, дозволить зменшити споживання електроенергії до 10 разів. Для порівняння, одна лампа розжарювання потужністю 100 Вт при роботі всього 3 години на день за місяць «накручує» близько 8,8 кВт∙год електроенергії. А одна LED-лампа при такому ж режимі роботи за місяць витратить лише 0,85 кВт∙год електроенергії.

Якщо говорити про великі підприємства, то, наприклад, лише завдяки заміні системи освітлення на фабриці «Північного гірничо-збагачувального комбінату» вдалось досягти економії 2 млн кВт∙год електроенергії на рік.

Системи опалення

Модернізація системи опалення — ще один крок, який дозволить значно зменшити витрати на енергоресурси, але такі проєкти потребують часу та інвестицій.

Наприклад, завдяки локалізації системи централізованого опалення на ПРАТ «Дніпровський коксохімічний завод» в процесі реалізації енергоефективного проєкту, нашим фахівцям вдалось зменшити споживання природнього газу на 1,3 млн куб м/рік, що в грошовому еквіваленті становить близько 6 млн грн на рік. Для будівель модернізація системи опалення може принести економію від 15% до 50% від початкового споживання теплової енергії. А от при комплексному підході - утепливши стіни, дах, підвал, помінявши вікна тощо, така економія може сягнути і до 70%. Відповідно й інвестиції можуть бути від 300 тис. грн до декількох мільйонів гривень. Такі проєкти, як правило, реалізовуються в міжопалювальний період — з квітня по жовтень.

Системи вентиляції

Проєкти із заміни систем вентиляції дозволяють не лише створити максимально здорові та комфортні умови праці, а й зменшити витрати електроенергії у декілька разів. Так, встановлення роторного вентилятора в комплекті з частотним перетворювачем на одному із промислових підприємств, дало змогу зекономити на електроенергії від 51% до 80%. Подібне переобладнання також інвестиційно ємке, від сотень тисяч гривень до декількох мільйонів і залежить від призначення, режиму роботи об'єкту та його розміру (площа, об'єм). Подібні проєкти реалізовуються в термін від 6 місяців і мають окупність до 3 років.

Вищеперераховані напрямки можна вважати універсальними, але є ті, які підходять конкретним підприємствам і дозволяють зменшити витрати на електроенергію та газ, враховуючи їх специфіку. Це може бути заміна та автоматизація електротехнічного обладнання, встановлення частотних перетворювачів на насоси, вентилятори, конвеєри тощо; заміна реактивної потужності, модернізації систем утилізації тепла, кліматичних систем, компресорного устаткування та інше.

З чого варто починати і як швидко можна відчути економію

Для початку необхідно зрозуміти, де втрачається найбільше енергоресурсів. Тут допоможе енергоаудит. Потім необхідно підготувати план, підібрати обладнання. В залежності від складності терміни реалізації енергоефективного проєкту можуть коливатись від 3 до 12 місяців. Якщо мова йде про проєкти на великих промислових підприємствах, то це може бути поетапна реалізація протягом декількох років. Не все можливо зробити одночасно, але результат точно буде помітним у рахунках за електроенергію та газ. І більш ефективне споживання енергоносіїв — це також внесок у спільну перемогу над агресором.