Магазин

Як економити кошти за електроенергію влітку?

Липень – це місяць, у якому зазвичай найвище споживання електроенергії протягом теплої пори року. Ми користуємося кондиціонерами й іншими приладами, що незмінно відбивається на платіжках. Що робити, щоб суми у рахунках за електроенергію не були непід’ємними?

Найперше і найпростіше – персональна енергоефективність. Експерти YASNO можуть дати кілька порад:

• Оновіть освітлювальні прилади, приберіть усі лампи розжарювання. Звичайна лампа споживає до 10 разів більше електроенергії, ніж LED-світильники. Використовуйте місцеве освітлення.

• Завжди вимикайте освітлення у кімнаті, навіть якщо виходите ненадовго.

• Не встановлюйте бойлер на максимальну температуру нагрівання, якщо користуєтеся цим приладом. Пам’ятайте, що на підтримку температури води у баку витрачається менше енергії, ніж на нагрів з нуля, тому не потрібно щоразу вимикати бойлер з мережі.

• Зменшіть час роботи побутової техніки. Приміром, кип’ятіть в електрочайнику лише необхідну кількість води. А щоб страва швидше приготувалася на електроплиті, використовуйте посуд із кришкою. Праскою доведеться користуватися менше, якщо не пересушувати білизну.  

Щоб користуватися перевагами нічного тарифу, який є вдвічі меншим за звичайний, встановіть багатозонний лічильник. Програмуйте увімкнення витратної побутової техніки на економні нічні часи за допомогою розумної розетки. Набір Розумний Watt із лічильника, його встановлення «під ключ» та розумної розетки можна придбати в нашому магазині.

Щоб компенсувати частину платіжки за певних умов також можна скористатися програмою житлових субсидій, яку реалізує Міністерство соціальної політики. 

Отримати субсидію можуть сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Цей платіж обчислюється індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

Щоб отримати субсидію, потрібно подати заяву та декларацію про доходи. Це можна зробити:

• в онлайн-кабінеті на вебпорталі або в мобільному додатку Пенсійного фонду України,

• на Порталі Дія,

• поштою або особисто у сервісних центрах Пенсійного фонду України,

• особисто подати уповноваженим територіальних громад,

• у центрах надання адміністративних послуг.

Наразі Мінсоцполітики розробляє цифрові інструменти подачі спрощених заяв, вони будуть доступні незабаром. При цьому спрощений механізм звернення за субсидією не скасовує звичний повний порядок надання житлових субсидій.