Магазин

У рамках Фонду Гарантування Кредитів від UNIDO

Укргазбанк надав кредит YASNO Energy Efficiency для реалізації енергоефективного проєкту в промисловості

Укргазбанк та енергосервісна компанія YASNO Energy Efficiency LLC (YASNO EE) підписали кредитну угоду на суму понад 7,2 млн грн (екв. 200,000 дол. США) в рамках Фонду Гарантування Кредитів, створеного Організацією Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) для підтримки впровадження енергоефективних заходів у промисловості України.

Залучені кошти YASNO EE використає на впровадження енергозберігаючих заходів на одному з найбільших підприємств України по виробництву сировини для металургійної промисловості. Це дасть можливість підприємству зменшити річне енергоспоживання на понад 1 млн кВт-год та заощадити до 71% енергоресурсів! 

Фонд Гарантування Кредитів (ФГК) – це відновлювальний фінансовий інструмент, створений UNIDO (проєкт UNIDO-GEF UKR IEE) та Укргазбанком для підтримки надання кредитного капіталу для промислових підприємств з метою впровадження заходів з енергоефективності та систем енергоменеджменту.

Даний механізм структурований у вигляді надання гарантії повернення кредитів. Фонд Гарантування Кредитів (ФГК) є фінансовим механізмом проєкту UNIDO-GEF UKR IEE, та використовує CITI Bank, Ірландія, для підтвердження гарантії для Укргазбанку. Гарантія використовується для забезпечення за кредитами, які відповідають кваліфікаційним вимогам ФГК, з метою сприяння компаніям реалізовувати проекти з енергоефективності та впроваджувати СЕнМ (систему енергоменеджменту). З моменту запуску ФГК був першим фінансовим механізмом в Україні, який використовує гарантії для покращення умов фінансування промислової енергоефективності (IEE). Нещодавно було оновлено умови і продовжено роботу ФГК до кінця 2025 року.

«За оцінками експертів, через низьку енергоефективність економіки Україна щорічно втрачає понад мільярд доларів США. Тому впровадження енергозберігаючих рішень є необхідною складовою для ефективної роботи будь-якого підприємства, тим більше загальнонаціонального масштабу. Реалізація ЕСКО-проєктів за допомогою Фонду Гарантування Кредитів від UNIDO дає можливість не лише знизити споживання енергії промисловими підприємствами, а й зменшити викиди вуглекислого газу. Звісно, для Укргазбанку, як лідера сталого розвитку, підтримка таких проєктів є стратегічно важливою», – зазначив Юрій Носик, директор департаменту по роботі з корпоративними VIP-клієнтами Укргазбанку.

«Одним з найважливіших напрямів відновлення України є збільшення інвестицій в енергоефективність задля досягнення енергонезалежності країни і наближення національного виробництва до вимог ЄС. Ми сподіваємось, що співпраця з UNIDO у такому форматі сьогодні дозволить дати старт реалізації більш масштабних проєктів та приверне увагу міжнародних ЕСКО, які їх реалізують в Україні», – зазначила Тетяна Грязнова, фінансова директорка YASNO.