Магазин

Самовиробництво: як юридичним споживачам забезпечити свою енергонезалежність та отримувати дохід?

На відміну від домогосподарств, юридичні споживачі, що мають сонячні електростанції, не можуть продавати електроенергію в мережу своєму постачальнику універсальної послуги за «зеленим» тарифом. Натомість для них діє механізм самовиробництва. Він дозволяє підприємству забезпечувати свої потреби в електроенергії, а надлишкові кВт∙години продавати постачальнику за ринковою ціною. Розповідаємо, як це працює для малих непобутових споживачів, які є або планують стати клієнтами YASNO (ТОВ «Донецькі енергетичні послуги»).   

Малим непобутовим споживачем може бути особа, електроустановки якої приєднані до мереж з договірною потужністю до 50 кВт включно. Відповідно, такий споживач має право встановити електростанцію, потужність якої не перевищує дозволену за договором розподілу і в той же час не більше 50 кВт. Після монтажу обладнання відповідно до погодженого проєкту, ОСР також проводить технічну перевірку, вносить зміни до Договору споживача про надання послуг з розподілу та видає новий паспорт точки із зазначенням інформації про генеруючу установку.

Наступний крок – це звернення до постачальника та приєднання до Договору про купівлю-продаж електроенергії за механізмом самовиробництва. Для споживачів, які вже є клієнтами YASNO, таке приєднання полягає у внесенні змін до діючого Договору про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг шляхом переходу на умови іншої комерційної пропозиції. Споживачу необхідно заповнити заяву-приєднання (п.1), вказавши обрану комерційну пропозицію (п.2.2). Підписати заяву можна на папері або кваліфікованим електронним підписом. Після цього її потрібно надіслати на електронну адресу dn@yasno.com.ua.

До заяви також слід додати пакет документів, у який входять:

- копія паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків (якщо споживачем є фізична особа, в т.ч. ФОП);

- копія документа, яким визначено право власності (користування) на об’єкт чи земельну ділянку;

- копія паспорта точки розподілу;

- банківські реквізити рахунка для зарахування коштів за продану електроенергію;

- якщо заяву подає представник споживача – копія довіреності.

Для нових клієнтів укладання договору за механізмом самовиробництва здійснюється одночасно з укладанням договору про постачання - на основі однієї заяви-приєднання та одного пакету документів. Важливо, щоб в заяві-приєднанні була вказана комерційна пропозиція «Універсальна – самовиробництво».

Якщо споживач не отримав зауваження щодо наданого пакету документів чи відмови, це означає, що договір укладено. Нарахування коштів за відпущену в мережу електроенергію розпочнеться з дати реєстрації заяви-приєднання. Коли споживач проводить зміну постачальника, нарахування починаються з 01 числа місяця, наступного за місяцем реєстрації заяви-приєднання.  

За результатами календарного місяця постачальник зараховує вартість відпущеної в мережу електроенергії в рахунок оплати за спожитий з мережі обсяг. Різниця виплачується споживачу (якщо вартість відпуску більше вартості споживання) або оплачується споживачем (коли вартість споживання більше вартості відпуску).