Євген Тарасюк на Smart Building Forum: Міста мають не менший потенціал економії, ніж промисловість

Промисловість в Україні є найбільшим споживачем енергоресурсів, але слідом за нею йде населення, комунальне-побутове господарство, транспорт та ін. Якщо їх об’єднати, то загальне споживання громадського сектору перевищить промисловість. Це свідчить про значний потенціал економії. Як містам/ОТГ зменшити споживання енергоресурсів, розповів директор YASNO Energy Efficiency Євген Тарасюк на Smart Building Forum.

Основними споживачами енергоресурсів в містах/ОТГ є:

• побутові споживачі (мешканці багатоповерхівок, приватний сектор)

• комунальні підприємства (будівлі міськрад, ЖЕКів, ЦНАПів, громадський транспорт, вуличне освітлення, водоканали та ін.)

• об’єкти соціальної інфраструктури (лікарні, школи, садочки)

• бізнес (офісні приміщення, кав’ярні, ресторани, БЦ, магазини, підприємства)

За словами Євгена Тарасюка, усі вони мають значний потенціал для економії. 

«Експерти YASNO Energy Efficiency мають досвід реалізації енергоефективних проєктів у містах України. Наприклад, ми виконали понад 200 енергоаудитів для будівель бюджетної сфери (садочки, школи, лікарні), а також понад 30 – для ОСББ, ЖБК. Економія енергоресурсів в таких проєктах сягала від 20 до 90%. І це дуже позитивні результати», – сказав директор YASNO Energy Efficiency.

Для прикладу у м. Запоріжжя реалізовано проєкт модернізації системи опалення з встановленням індивідуального теплового пункту погодозалежного регулювання для лікарень міста. Економія теплової енергії склала в середньому понад 36% і договір закінчився достроково. Завдяки рішенням експертів у дитячому садочку в м. Бровари вдалось досягти економії теплової енергії на рівні – 26,5%.

Всі проєкти експерти YASNO Energy Efficiency в бюджетній сфері реалізовують на умовах енергосервісу, тобто за власні кошти, а розрахунок здійснюється клієнтами уже з досягнутої економії.

«Наші експерти виїжджають у міста, оглядають об’єкти, будь то лікарня, садочок чи школа, вуличне освітлення чи офісне приміщення, проводять енергоаудит, аналізують показники споживання та пропонують оптимальні рішення, що дозволять зменшити споживання енергоресурсів. Далі укладаємо договір і починаємо виконувати роботи. Проєкти, котрі реалізуються нами на умовах енергосервісу дозволяють не відкладати питання енергоефективності у далекий сховок і починати заощаджувати вже сьогодні. Тому не зволікайте, звертайтесь», – сказав директор YASNO Energy Efficiency.


Вас може зацікавити: